Son yıllarda adından sıkça söz edilen, figüratif yapıtlarında birey-zaman-toplum konularıyla dikkat çeken sanatçı Sevinç Çiftci, 'AYNI ELMA YENİ DÜNYA' Solo Sergisi İle 6-27 Mayıs 2023 tarihlerinde Galeri Diani'de!

Figüratif resmin dikkat çeken ve önemli temsilcilerinden sanatçı Sevinç Çiftci’nin “Aynı Elma, Yeni Dünya” isimli solo sergisi, Galeri Diani ev sahipliğinde 6 Mayıs 2023 tarihinde açılıyor. Yapıtlarında birey-zaman-toplum ilişkilerine dair temalara öncelik verdiğini bildiğimiz sanatçı Sevinç Çiftci yine yapıtlarında sorgulamaya devam ederek bu kez “bireyin kendini onarma” süreçlerini konu ediyor.

Sevinç Çiftci, “Algımızı zorlayan, kontrolümüzü aşan büyük bir yeryüzü gerilimine tanıklık ettiğimiz bu dönemde, öznel bellek deneyimlerimi kolektif olana işaret etmek için araçsallaştırmayı seçtim” diyor.

Kimi resimlerinde “yaralı bir maskülen”, eril’e ait kırılganlığı öne çıkarmak istercesine belirirken, gözü kapalı otoportrelerde ise düzenin tümden reddine dayalı bir arzuyu hissettiriyor. 

Sevinç Çiftci, “Her zamanki gibi umut ve dirence ilişkin metaforları resimlerimde sıklıkla izleyicinin karşısına çıkartıyorum” diye açıklıyor. Yapıtlarında, nesneler lekenin ve çizginin soyut, otonom varlıklar olarak kendi akış ve hareketine kapılmış görünse de, bu biçimler sağlam bir kavramsal altyapıyı oluşturacak içeriği görünür kılmaya çalışıyor.

Sanatçının üretim pratiğini, giderek çoklu bir kavrayışa izin verecek biçimde şekillendirdiğini görüyoruz. Boyanın içinde beliren imgeler izleyiciye adeta zamanın içinde beliren anlar olduğunu hissettiriyor. Sanatçının kullandığı imge, bellekteki görünümüne ulaşmak için adeta parçalanıyor. Bu da bize  belleğin işleyişini anımsatıyor.

Sevinç Çiftci izleyiciyi boyanın her türlü olasılığa açık güçlü deviniminin yanı sıra, sıklıkla kullanılan imgelere baktığımızda tanımlaması güç, metaforik estetik bir dizgeyle karşılaştırıyor.

AYNI ELMA YENİ DÜNYA sergisi,  siz izleyicileri 6 Mayıs -27 Mayıs 2023 tarihleri arasında  Galeri Diani’ye bekliyor.

Sevinç Çiftci Kimdir?

1976’da İstanbul’da doğdu. 1997 yılında M.Ü.G.S.F. Resim bölümünden mezun oldu. Sinema ve TV alanında Sanat Yönetmenliği mesleğini 10 yıl boyunca sürdürerek birçok proje için kostüm ve dekor tasarımı gerçekleştirdi. Ardından, “Türvak Sinema Televizyon Okulu”nda “Sanat Yönetmenliği” eğitimi verdi. 2008’de Oluşum Drama Enstitüsü’nde “Drama Liderlik Programı”nı tamamlayarak aynı kurumda “Sanat Akımları ve Drama” konulu dersi yürüttü. Birçok bienal ve fuarda çocuklarla drama atölyesi gerçekleştirdi. 2012 yılında İtalya’da Florence Academy of Art “Painting Figure in Oil” programına katılan sanatçının eserleri ulusal ve uluslararası sergilerde yer aldı. 2017 ve 2019 yıllarında Galeri Diani’de iki kişisel sergi açtı. 2016’da Almanya’nın Nürnberg şehrinde katıldığı karma sergi sonrasında 2018 yılında Berlin’de kişisel sergisi gerçekleşen sanatçı, sanatta yerellik ve evrensellik kavramlarına yoğunlaştı.

Bugüne kadarki çalışmaları ağırlıklı olarak çocukluk, büyüme, geleneksel ve toplumsal normlar, cinsiyet algısı, birey-zaman-toplum ilişkileri gibi konular etrafında şekillenen sanatçı halen M.S.G.S.Ü. Resim Yüksek Lisans programına devam etmektedir

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Salt Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni