Anadolu’da Milli Takım Coşkusu Yaşandı

Diyarbakır’da İlk Milli Maç

A Milli Futbol Takımımızın İskoçya ve Çekya ile oynadığı hazırlık maçlarına taraftarlar yoğun ilgi gösterdi. Türk Futbol tarihinde Diyarbakır’da ilk kez oynanan milli maçta Türkiye Ozan Kabak ve Cengiz Ünder’in attığı gollerle İskoçya’yı 2-1 yendi. İlk kez milli takımı ağırlayan Diyarbakır’da Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi Milli Takımımıza, rakibimiz İskoçya Milli Takımı’na ve taraftarlarına eşsiz bir misafirperverlik gösteren Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’ya ve tüm Diyarbakırlılara teşekkür etti. Büyükekşi; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır’da milli maç yapmamızı rica etmişti. Biz de Diyarbakır’da ilk kez bir milli maçın oynanmasının mutluluğunu yaşadık. Mutluluğumuz stadyumun dolması ve Diyarbakırlıların milli takımlarına sahip çıkmasıyla daha da pekişti. Ayrıca Diyarbakır’a gelen İskoç taraftarlar da şehir de huzur içinde gezdiler. Ülkemizin en güzel kentlerinden birisi olan Diyarbakır’ın turizm açısından da ne kadar değerli bir kent olduğunu gördüler. Maçın fair play çerçevesinde geçmesi birinci önceliğimizdi. Öyle de oldu. Sahadan galibiyetle ayrıldığımız için de ayrıca mutluyuz” dedi. 

 

Gaziantep Milli Takımla Hasret Giderdi

16 Kasım’da Diyarbakır’da İskoçya’yı 2-1 yenen A Milli Futbol Takımımız, 3 gün sonra 19 Kasım’da Gaziantep’te Çekya ile karşılaştı. Enes Ünal ve Hakan Çalhanoğlu’nun golleri ile Çekya’yı da 2-1 yenen milli takım Euro 2024 Grup maçları öncesinde umut verdi. 21 yıl aradan sonra Milli Takıma kavuşan Gaziantepliler Kalyon Stadyumu’nu doldurarak büyük bir coşku ile takımımızı desteklediler. Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkür eden Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi “tıpkı Diyarbakır’da olduğu gibi milli takımımızın Gaziantep’te de büyük bir coşku ile karşılanmış olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Sporun dostluk, kardeşlik ve barış olduğu prensibiyle hareket eden Türkiye Futbol Federasyonu olarak, Diyarbakır’dan sonra Gaziantep’te de tribünlerde ve saha içinde fair play çerçevesinde futbol maçları izlemiş olmanın da ayrıca mutluluğunu yaşadık. Bundan dolayı hem Diyarbakır halkına hem de Gaziantep halkına özellikle teşekkür ediyorum. Tribünleri karnaval yerine çevirdiler. Hiç kötü tezahürat duymadık. Milli takımımızı coşkuyla desteklediler. İskoçya ve Çekya milli takımlarını da alkışlarla uğurladılar. Ayrıca ülkemizin bu iki güzide şehrinde Milli Takımımız ile turizme de katkı sağlamış olduk. Anadolu kentleri ile milli takımımızı buluşturmaya devam edeceğiz. Devletimizin Anadolu’da yaptığı modern stadyumlarda milli maçlarımızı oynamak istiyoruz.” dedi.

 

Hırvatistan Maçı Bursa’da

Gaziantep’te oynanan Çekya hazırlık maçı sonrası açıklamalarda bulunan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi Avrupa Futbol Şampiyonası Grup elemelerinde kendi evimizde oynayacağımız ve büyük önem taşıyan Hırvatistan maçımızı da Bursa’da oynayacağız. Diyarbakır ve Gaziantep’ten sonra bir başka futbol şehri olan Bursa’da da Bursalı taraftarlarımızın milli takımımızı çok büyük bir coşkuyla destekleyeceklerini biliyoruz” dedi.

 

Avrupa’nın En Genç Milli Takımı

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Avrupa’nın en genç ve yetenekli milli takımı ile Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası grup maçlarımıza hazırlık amacıyla Diyarbakır ve Gaziantep’te iki ciddi hazırlık maçı yaptık. Çekya maçında 4 oyuncumuz ilk kez milli formayı giydiler. Arda Güler, Tayyip Talha Sanuç, Samet Akaydın ve Onur Bulut ile gururlandık. Takımımıza 20 yaş altı yetenekli oyuncularımızı da özenle hazırlayan Teknik Direktörümüz Sayın Stefan Kuntz’a, Yardımcı Antrenörlerimiz Kenan Koçak’a, Jan Moritz Lichte’e Kaleci Antrenörümüz Michael Rechner’e ve Fiziksel Performans Antrenörümüz Axel Busenkell’e teşekkür ediyorum. İskoçya ve Çekya gibi iki ciddi rakibe karşı güzel oyunlarla galip gelen ve fair play prensibimize sadık kalarak mücadele eden milli takım oyuncularımıza tek tek teşekkür ediyorum. Ay yıldızlı formayı taşıyor olmalarının sorumluluğu ile hareket ettiler. Sabırla ve inanarak bugünün ve yarının milli takımını oluşturmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Almanya’da gerçekleştirilecek olan Avrupa Futbol Şampiyonası’nda gurbette milli takımlarını özleyen vatandaşlarımızın karşısına milli takımımızı çıkarmak istiyoruz.” dedi. 

 

Türk Futbolunda Bir İlk Daha: Cüneyt Çakır’a Jübile Yapıldı

28 yıllık hakemlik kariyerine geçtiğimiz Ağustos ayında nokta koyan Cüneyt Çakır, Gaziantep'te A Milli Takımımızın Çekya'yı 2-1 mağlup ettiği özel maç ile jübile yaptı. Çakır, A Milli Takımımızın Gaziantep Stadyumu'nda oynadığı karşılaşmanın ilk 5 dakikasını yönetti ve aktif hakemliğe veda etti. Maçta Çakır'dan düdüğü İskoçya Futbol Federasyonu'ndan William Sean Collum devraldı. Futbolcuların alkışları ile sahayı terk eden Cüneyt Çakır'a TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından özel olarak hazırlanan plaket takdim edildi.

Mehmet Büyükekşi, Çakır'a Türk hakemliğine katkıları için teşekkür ederek, bundan sonraki hakem eğitmenliği çalışmalarında başarı diledi. Başkan Büyükekşi, daha önce Cüneyt Çakır'ın hakemliği bırakma kararının ardından Türk hakemliğinde örnek bir uygulama yapacaklarını ve tecrübeli hakeme jübile maçı düzenleyeceklerini açıklamıştı. Cüneyt Çakır, uluslararası alanda yönettiği 204 müsabaka ile Türk Futbol Hakemliğinin çıtasının yükselmesinde önemli rol oynadı. "Yeni Cüneyt Çakırlar yetiştirmek istiyorum" diyerek kariyerine son veren Cüneyt Çakır, TFF tarafından genç hakemleri eğitmesi amacıyla hakem eğitmeni olarak görevlendirilmişti.

 

Cüneyt Çakır’ın Kariyeri

 

DÜNYA KUPASI

  • 2014 BREZİLYA

Arjantin-Hollanda (yarı final)

  • 2018  RUSYA

Hırvatistan-İngiltere (yarı final)

 

Hakemlik tarihinde Dünya Kupası’nda 2 yarı final yöneten 2 hakemden biri oldu. Diğer hakem Galli Benjamin Sandy Griffiths (1954-1958)

 

AVRUPA ŞAMPİYONASI

  • 2012 POLONYA/UKRAYNA

İspanya-Portekiz (yarı final)

  • 2016 FRANSA
  • 2020 TÜM AVRUPADA OYNANDI

 

Avrupa Şampiyonası tarihinde 9 maçla en fazla maç yöneten iki hakemden biri oldu. Diğeri Hollandalı Björn Kuipers

 

ŞAMPİYONLAR LİGİ

FİNAL 

  • 2015 Juventus-Barcelona

 

YARI FİNAL (6 maç)

  • Barcelona-Chelsea
  • Manchester City-Real Madrid
  • Bayern Münih-Atletico Madrid
  • Real Madrid-Bayern Münih
  • Atletico Madrid-Real Madrid
  • Liverpool-Barcelona
  •  

Şampiyonlar Ligi finalini yöneten “ilk Türk hakem” olma özelliğinin yanı sıra, ayrıca finalde düdük çalan “en genç ikinci hakem” oldu.

 

Şampiyonlar Liginde 67 maç, 6 yarı final ve 1 final maçıyla İsviçreli Urs Maier’den sonraki en kariyerli hakemi oldu.

 

KITALARARASI KULÜPLER ŞAMPİYONASI FİNALİ

  • Japonya 2012 – Corinthias-Chealse 

 

 

RİO OLİMPİYATLARI

  • 2016 Brezilya-Kolombiya – çeyrek final

 

Toplamda Hakem olarak 204 uluslararası maç yönetti.

A Milli Takım seviyesinde 59 maç yönetti.

Toplamda 12 uluslararası turnuvada görev aldı. Genç takımlar turnuvaları da dahil olmak üzere uluslararası arenada 5 final ve 13 yarı final maçı yönetti.

 

TÜRKİYE SÜPER LİGİ

  • 387 maç ile Türk hakemlik tarihinin en fazla maç yöneten hakemi oldu.
  • 29 derbi yönetti
  • 3 Süper Kupa Finali, 2 Türkiye kupası finali
  • Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafından 21.yüzyılın en iyi 2.hakemi seçildi (16 Şubat 2021)
  • Gol Teknolojisi ve VAR sistemini uluslararası alanda ilk uygulayan hakemlerden biri oldu.
  • 1994 yılında başladı ve 28 yıl süren hakemlik kariyerinde 2001 yılında Süper Lige yükseldi,2006 yılında FIFA kokartı takmaya hak kazandı,2011 yılında ise UEFA tarafından (en üst kategori olan) UEFA Elit Hakem Kategorisine yükseldi.

 

Yönettiği toplam maç sayısı: 1678

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Salt Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni