Yahudi Kültürü Avrupa Günü 13 Kasım’da İstanbullularla Buluşmaya Hazır

Avrupa'nın 35 ülkesi ile birlikte, 2001 yılından beri Türkiye'de de kutlanan Yahudi Kültürü Avrupa Günü, 13 Kasım Pazar Günü Neve Şalom Sinagogu ve Kültür Merkezi ile 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nde gerçekleşecek. 

 

2021 yılında hibrit olarak "Diyalog" teması çerçevesinde düzenlenen günde, tüm İstanbullar yine yeniden Yahudi kültür ve geleneklerini, konferans, sergi, belgesel film ve konser gibi farklı etkinlikler kapsamında tanıma şansı yakalamıştı. Bu yıl da Yahudi Kültürü Avrupa Günü keyifli ve iddialı etkinlikleriyle, tarihten, müziğine; geleneksel dilinden, yemek kültürüne bir topluluğun gerçeklerini masaya yatırıyor.

 

 Zengin kültür geçmişiyle, dünyanın sayılı merkezlerinden biri olan Türkiye topraklarında yüzyıllardır yaşayan Yahudiler ile kültürler arası bir köprü kurmayı amaçlayan bu özel günde, bir Yahudi düğününe şahit olmak, bu kapsamda hiç bilinmeyen gelenekleri keşfetmek, sinagog ortamında ilahiler dinlemek, yıllar boyu süren göçebeliklerin tatlı ekşi anılarının yansıdığı Yahudi mutfak kültürünü gözlemlemek, alanında uzman akademisyenlerden Türk Yahudilerinin tarihsel süreç, kültür ve mirası gibi alanlarda bilinmeyenleri öğrenmek mümkün. 

 

Avrupa’nın 35 farklı ülkesinde ve 2001’den beri de Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlanan bu özel gün hakkında konuşan 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Müdür ve Küratörü Nisya İşman Allovi “Pandemi sebebiyle bir süre online yapılan faaliyetlerimizi bu yıl yeniden yüz yüze yapacağımız için çok mutluyuz. Yahudiler M.Ö IV. yüzyıldan beri bu topraklarda yaşıyorlar. Yahudilik çok eski, kadim bir din ve kültür. Fakat halen bilinmeyen veya yanlış bilinen çok öğesi var. Biz de önyargıları aşmak, bu toplumu kültürü, yemeği, müziği, gelenekleri ile tanıtmak için her yıl bu etkinlikleri düzenliyoruz ve tüm halkımızı bekliyoruz.” dedi. 

 

Program detayları kısa süre içerisinde açıklanacak. Yahudi Kültürü Avrupa Günü, gönüllülerden oluşan ekibiyle,  bu topraklarda yaşayan Yahudileri, kültür ve gelenekleriyle daha yakından tanımayı arzu eden herkesi bekliyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Salt Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni