Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nde Uluslararası Yarışma’nın Jüri Başkanı Alex Proyas

Bilim ve sanatın buluştuğu Türkiye’nin ilk Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin Uluslararası Jüri Başkanlığı’nı bilim kurgu ustası Alex Proyas üstlenecek.

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali; Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla 28 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında Beyoğlu Fitaş, Yeşilçam Sineması ve Kadıköy olmak üzere İstanbul’un iki yakasında gerçekleştirilecek.

 

Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali kapsamında düzenlenecek “Uluslararası Uzun Metraj Yarışması”nın jüri başkanlığı usta sinemacı Alex Proyas tarafından yapılacak. 1963 doğumlu Alex Proyas’ın 30 yılı aşan yönetmenlik kariyerinde çektiği 7 film arasında birçok kesim tarafından “modern klasik” olarak anılan Gizemli Şehir (Dark City)Ölümsüz Aşk (The Crow)Kehanet (Knowing) ve Ben, Robot (I, Robot) yer alıyor. Hollywood’da Avustralyalı video klip yönetmeni kimliğiyle her daim farkını hissettiren Proyas; Nicolas Cage’den Will Smith’e, Geoffrey Rush’tan Ernie Hudson’a her kuşaktan önemli oyuncularla çalıştı.

 

Usta yönetmen Alex Proyas, süper kahraman yapımlarından kıyamet filmlerine sıçrayan kariyer ivmesinde özgün görsel efektlerle de iz bırakırken; Isaac Asimov’un en çok gişe yapan uyarlamasının ve Matrix’in öncüsünün yaratıcısı olarak da anılıyor. Son dönemde Disney için Herkül projesi ve Sister Darkness adlı bir korku filminin çalışmalarını sürdüren Proyas, Avustralya’daki şirketi bünyesinde tür sinemasına katkıda bulunmaya devam ediyor.

 

Yarışma Jürisi, Fantastik Sinemanın Deneyimli İsimlerinden Oluşuyor

Festival kapsamında gerçekleştirilen “Uluslararası Yarışma”da jüri başkanı olan Alex Proyas’a Hayk KirakosyanRichard StanleyDon Coscarelli ve Özay Fecht gibi sinema dünyasının deneyimli isimleri eşlik edecek.

 

Gerasimov Sinematografi Enstitüsü’nden mezun olan Hayk Kirakosyan, 20 yıldır yerli sinemada, fantastik filmlerde “sinematografi” çalışmalarına öncülük yaparken; Neredesin Firuze’den Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?’ye, 7 Kocalı Hürmüz’den Gölgeler İçinde’ye kadar önemli yapıtlarda imzası bulunan bir kariyere sahip.

 

Güney Afrika’da doğan yönetmen Richard Stanley, 32 yıl önce çektiği Hardware (1990) ve 2019’da sinema tarihinin en iyi Lovecraft uyarlaması iddiası barındıran uzaylı istilası filmi Uzaydan Gelen Renk (Color Out of Space) ile tanınıyor. 1996 tarihli Dr. Moreau’nun Adası uyarlamasının ortak senaristliğini de yapan Stanley, Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali kapsamında gerçekleşecek “Ulusal Yarışma” filmlerinden Baskın: Karabasan’ın üretim aşamasına katkıda bulundu.

 

Libya doğumlu olan kült yönetmen Don Coscarelli, 1979’da ABD’de çektiği seriye dönüşen korku-bilim kurgu filmi Phantasm (Manyak)’ın yaratıcısı. Sinema dünyasına Tall Man’i armağan eden Coscarelli, Beastmaster (1982), Bubba Ho-Tep (2022) ve John Dies at The End (2012) ile farklı kuşaklar için kült fantastik sinema ürünlerine imza attı.

 

İstanbul doğumlu oyuncu Özay Fecht, 1986’da Cannes Film Festivali’nde açılış yapan 40 Metrekare Almanya’dan Ahlat Ağacı (2018)’na uluslararası başarılarla dolu bir kariyere sahip. Ayrıca Fecht, Peri: Ağzı Olmayan Kız (2019), MC Dandik(2013), Üç Harfliler 3 (2016), Gölgesizler (2009) gibi fantastik sinema ürünlerinde de iz bıraktı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Salt Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni