Mavi Nefes Projesi ile bir yılda 85 ton atık toplandı

İklim kriziyle mücadele ve sürdürülebilir bir dünya için çalışan Garanti BBVA’nın, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA iş birliğiyle deniz kirliliğini önlemek adına Marmara Denizi’nde atık yüzey temizliği ve bölge illerinde deniz temizliği konusunda farkındalık eğitimleri gerçekleştirmek amacıyla başlattığı “Mavi Nefes Projesi”nin yıllık raporu açıklandı.

 

Rapora göre 21 Eylül 2021– 22 Eylül 2022 tarihleri arasında deniz süpürgeleriyle, Marmara Denizi’nden 82.6 ton katı atık, Adrasan’dan da 2.2 ton sıvı atık olmak üzere yaklaşık 85 ton atık toplandı ve geri dönüşüme kazandırıldı. Toplanan katı atıklar, yaklaşık 73 bin kişinin günlük ürettiği atığa eşit. 

 

Marmara Denizi’nden en çok plastik atık çıkarılırken 18 ton müsilaj temizlendi

Proje kapsamında deniz süpürgelerinin topladığı yaklaşık 82,6 ton atığın üçte biri, yani 24 tonu poşet, pet şişe vb. plastik atıklardan oluşuyor. Temizlik kapsamında Marmara Denizi’nden 16 ton ahşap malzeme, 7 ton giyim ve tekstil malzemesi, 6 ton metal, 7 ton balık ağı gibi balıkçılık atıklarıyla 18 ton deniz salyası ve deniz çöpü toplandı. 

 

Antalya Adrasan’da da 3 ayda 2.2 ton atık temizlendi

“Mavi Nefes Projesi”ni Antalya Adrasan’a da taşıyan Garanti BBVA ve TURMEPA, proje kapsamında temmuz ayından eylül sonuna kadar 2.2 ton atık temizledi. Bu sayede 17.600 litre deniz suyunun temiz kalması sağlandı.

 

Projenin eğitim ayağında 21 bin öğrenciye ulaşıldı

Projenin ilk yılında İstanbul, Kocaeli ve Bursa’da 112 kurumda 21 binin üzerinde öğrenciye ve 1218 öğretmene ulaşıldı. Ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik verilen farkındalık eğitimlerinde gelecek nesillerin iklim krizi ve deniz temizliği gibi konularda bilgilerinin artırılması hedefleniyor. Eğitimler sonucunda yapılan ölçme ve değerlendirme testlerinde gençlerin bu konuda farkındalığının arttığı görüldü. Bu testlerde, öğrencilerin denizlerin oksijen kaynağı olması konusundaki bilgi seviyeleri 68,5’den 99’a, “Sıfır Atık Projesi” ile ilgili farkındalıkları da 64,5’den 86,3’e yükseldi. Atık oluşumunun önlenmesi ve geri dönüşüm konularına ise hassasiyetlerinin arttığı görüldü. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Salt Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni