Perakende medya harcamaları 100 milyar doları aşacak

GroupM’in 2022 yılı E-Ticaret ve Perakende Medya Tahmini raporuna göre, perakende medya küresel reklam geliri 2022 yılı sonunda 101 milyar dolara yükselecek

 

GroupM Türkiye, dijital pazarlamanın 3. büyük dalgası olarak kabul edilen “Retail Media” konusunu masaya yatırdığı bir etkinlikle ajansları ve markaları bir araya getirdi. Etkinlik konuşmacıları arasında Amazon Advertising Türkiye Genel Müdürü Yasmina Ali Hassan, Mimeda Yönetici Direktörü Kına Demirel, Teknosa CMO ve DCO’su Emre Kurtoğlu ve Trendyol Dijital Pazarlama Müdürü Eslem Diker yer aldı.

 

GroupM Türkiye adına açılış konuşmasını gerçekleştiren Özlem Ergazi, “GroupM’in ‘2022 E-Ticaret ve Perakende Medya Tahmini’ raporuna göre, retail media için küresel reklam geliri 2021’de 88 milyar dolarken, 2022 yılı sonunda 101 milyar dolara yükselecek. Toplam hacim üzerinden yüzdesel olarak baktığımızda bu rakamlar daha da çarpıcı hale geliyor. 2022 yılında perakende medya harcaması, şimdiden küresel dijital reklamcılığın yüzde 18’ini ve toplam reklamcılığın yüzde 11’ini temsil ediyor. GroupM olarak, retail media hacminin yaklaşık yüzde 60 artacağını ve 5 yıl içinde – yani 2027 yılına kadar 160 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.

 

GroupM EMEA e-Ticaret Lideri Larisa Dumitru ise IAB Avrupa’nın rakamlarını paylaşarak perakende medyasının büyüme ivmesine dikkat çekti. Dumitru’nun verdiği rakamlara göre, 2021 yılında reklamverenler perakende medyaya 9 milyar avro harcadı. Bu rakamın 2026 yılına gelindiğinde 28,9 milyar avroyu bulması bekleniyor. Dumitru’ya göre, dünya çapında alışverişçilerin ilham kaynağı ve alışveriş süreçlerine başlangıç noktası pazaryerlerine kaymış durumda. Alışverişçilerin yüzde 59’u, yeni marka ve ürünleri satın almadan önce keşfetmek için öncelikle Amazon’dan yararlandıklarını söylüyor.

 

Dumitru, perakende medya yatırımlarında başarılı olmak isteyen markalara ise önerilerini 4 ana başlıkta özetledi:

  • Dönüşüm oranlarını artıracak içerik ve iyi bir operasyon şart. Perakende operasyonları kârlılığı maksimize etmek için önemliyken, içerik sayfaya yönlendirilen kullanıcının satın alma kararı vermesini etkiliyor.
  • Dijital raflarda öne çıkın. Araştırmalara göre tıklamaların yüzde 81’i aramanın ilk sayfasından geliyor. Rekabette öne çıkmak için markalama ve tasarımı öne çıkarın, arama motorunun algoritmasına göre içeriğinizi gözden geçirin.
  • Pazarlama hunisinin tamamı için kullanın. Daha fazla kullanıcıyı çekmek, markanın görünürlüğünü artırmak ve satışları artırmak üzere kullanılan perakende medyası yalnızca “lower funnel” aktivitesi olarak görülmemeli.
  • Her şey ROAS demek değildir. Reklam yatırım geri dönüşü (ROAS) önemli bir metrik olasa da tek başına perakende yatırımını özetlemeye yetmez. Eğer tüketicileri pazarlama hunisine çekmeye çalışıyorsanız trafiği takip, kalitesine bakmalısınız.
     

Perakende medyası arama ve sosyal medyadaki harcamalarla farkı kapatıyor

eMarketer araştırma şirketinin raporuna göre, dijital pazarlamada önemli bir dönüşümün eşiğindeyiz. 2024 yılına gelindiğinde perakende medyasının dijital pazarlamadaki rolü gittikçe artacak ve arama motorları ile sosyal medya kanallarına yapılan yatırım ile aradaki farkı kapatacak. Sadece ABD pazarında arama motoru yatırımlarında Google yüzde 61 ile başı çekerken, Amazon’un payı yüzde 13 civarındaydı. Rapora göre 2024 yılına gelindiğinde Amazon’un arama reklamlarından aldığı payı iki katına çıkararak yüzde 26’yı aşması, Google’ın payının ise yüzde 51’e düşmesi bekleniyor.

 

Perakende medyasına yapılan yatırımın bu denli artmasının ardında ise e-ticaretin hızlı yükselişi, çerezsiz dünyaya hazırlık sürecinde hedefleme konusunda yaşanan endişeler, perakende platformlarının elinde bulunan alışveriş verisi ve içgörüler, tüketicileri satın alma yolculuğu içerisinde hedefleme fırsatı yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Salt Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni