İş Dünyası Plastik Girişimi’nin İlerleme Raporu Açıkladı

Türkiye’nin ilk ve tek plastik girişimi İş Dünyası Plastik Girişimi’nin (İPG) İlerleme Raporu’na göre, 33 şirket plastik azaltımı ve kullanımını önlemek adına 2023 yılına kadar verdikleri taahhütlerde birinci yıl için toplam 41,1 ilerleme kaydederek 17.676 ton azaltım sağladı. Bu azaltım, 40 bin ailenin toplam plastik atımına denk geliyor.

 

Global Compact Türkiye, SKD Türkiye ve TÜSİAD iş birliğinde başlatılan, iş dünyasının plastik kirliliği ile mücadelesinde ölçülebilir çıktılara ulaşmasını hedefleyen İş Dünyası Plastik Girişimi’nin (İPG) Plastik Taahhütleri İlerleme Raporu’nun sonuçları açıklandı. Türkiye’nin ilk ve tek plastik girişimi İPG İlerleme Raporu’na göre, 33 şirket plastik azaltımı ve kullanımını önlemek adına 2023 yılına kadar verdikleri taahhütlerde birinci yıl için toplamda 41,1 oranında ilerleme sağlamayı başardı. 17.676 tonluk bu azaltım, 40 bin ailenin toplam plastik atımına denk geliyor.

 

Global Compact Türkiye, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ve TÜSİAD iş birliği ile hayata geçirilen İPG’de bugüne kadar imzacı 42 şirket, 2023 yılına kadar somut plastik azaltım ve kullanım önleme taahhütlerini verdi. İlerleme Raporu’nda 2021 yılında 33 şirketin verdiği plastik taahhütlerindeki ilerlemeleri, 2022 yılında ilk kez taahhüt veren 9 şirketin verdiği taahhütleri ve aynı zamanda şirketlerden uygulama örnekleri yer aldı. 

 

İlerleme Raporu’nu değerlendiren, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, “İPG birçok girişimden farklı olarak, hedef ve veri bazlı bir yaklaşım benimseyerek şirketleri sadece taahhüt vermeye değil, bu taahhütlerinde ilerleme kaydetmeye de teşvik ediyor. Süreçte şirketlerin bireysel ilerlemelerini ve girişime dâhil olan tüm şirketlerin toplu etkisini ölçme fırsatı buluyoruz. Girişimi hayata geçirirken bir hedefimiz de bu konuda çalışan tüm paydaşları bir araya getirmek ve kapsayıcı istişare süreçlerini teşvik etmekti. Geçtiğimiz dönemde sağladığımız temaslarla bu anlamda da ilerleme kaydettik” dedi.

 

Raporda imzacı şirketlerin verdikleri taahhütlerde ilerleme kaydetmesinin sevindirici olmakla birlikte yeterli olmadığının altını çizen SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, şu açıklamayı yaptı:

 

“İPG üyesi şirketlerimizin gerçekleştirdiği taahhüt miktarıyla yaklaşık 40 bin ailenin plastik tüketimine denk bir miktarı ortadan kaldırıyoruz. 2023 yılı sonunda hedeflediğimiz taahhütlerin gerçekleşmesi ile bu sayı 100 bin ailenin plastik tüketimine denk gelecek. SKD Türkiye olarak plastik kirliliğiyle mücadele ve döngüsel ekonomiye geçişte iş dünyasına yol gösterici olmaya ve rehberlik etmeye devam edeceğiz. Plastik kirliliğiyle mücadelede döngüsel ekonomiye geçiş için gerekli değişimin politikalarla desteklenmesi ve iyi uygulamaların teşvik edilmesi bu mücadelemizi güçlendirecektir.” 

 

Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında plastik kirliliğiyle mücadeleyi değerlendiren TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Plastik kirliliği ile mücadelede iş birliğinin ve sinerjinin etkili sonuçlara ulaşmada çok önemli olduğuna inanıyorum. Kamunun paydaşlığı da iş dünyası için son derece cesaret verici bir unsur ve İPG’nin önümüzdeki dönemi için kıymetli bir itici güç olacaktır” dedi.

 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Sadiye Bilgiç Karabulut da İçsel bir motivasyonla ortaya konan İş Dünyası Plastik Girişimi’yle atılan bu somut adımlardan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

 

RAPORDAN ÖNE ÇIKAN BULGULAR

Türkiye’nin ilk ve tek plastik girişimi olan İPG, ülkemizde plastik kirliliğinin azaltılması hedefiyle iş dünyası başta olmak üzere yerel yönetimler, kamu kurumları, yatırımcılar, STK’lar, akademi ve vatandaşlardan oluşan plastik değer zincirinin çoklu paydaşlarını bir araya getirmesiyle dikkat çekiyor. Raporda ön plana çıkan bulgular şu şekilde: 

  1. İPG imzacıları, plastikler için döngüsel bir ekonomiye geçişi hedefleyerek 2023 yılına kadar ortak bir vizyon çerçevesinde verilen plastik azaltımı ve kullanımını önleme taahhütlerinde ilerleme kaydediyor.
  2. İlerlemeler büyük ölçüde tek kullanımlık, problemli ve gereksiz plastiklerin azaltımı alanında sağlandı, ancak plastik kirliliği meselesine yönelik atılan bu adımların ivmelenmesi bekleniyor.
  3. Plastikler için döngüsel bir ekonomiye geçişin hızlandırılması hayati önem taşıyor.
  4. Sektörel asgari gereklilikleri sağlamak için 33 şirket plastik azaltımı ve kullanımını önlemek adına 2023 yılına kadar verdikleri taahhütlerde birinci yıl için toplamda 41,1 oranında ilerleme kaydederek 17.676 ton azaltım sağladı.
  5. Üretim alanında taahhüt veren şirketler 16.338 ton (92,4), üretim dışı alanda taahhüt veren şirketler 4 ton (0,02), hem üretim hem de üretim dışı alanda taahhüt veren şirketler ise1.334 tonluk (7,4) ilerleme raporladı. 
  6. Raporda şirketlerin taahhütlerindeki ilerlemeler; azaltım, yeniden kullanım, geri dönüşüm ile geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir malzeme kullanımı olmak üzere 4 başlıkta değerlendiriliyor ve bu başlıklarda uygulama örneklerine detaylı olarak yer veriliyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Salt Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni