Barilla’da beyaz yaka kadın çalışan oranı yüzde 44, yönetim katında ise yüzde 41’e yükseldi

İş dünyasında kadın-erkek eşitliği ve eşitliğin sağlanması için atılması gereken adımlar Global Marketing Summit'te masaya yatırıldı. Son 5 yıldır perakende ve tüketici ürünleri sektörlerinde çalışan kadın liderleri destekleyen LEAD Network Türkiye, üyeleriyle 'Perakende Sektöründeki İyi Uygulamalarla Kapsayıcılık ve Çeşitlilik' konularını sektör profesyonelleriyle paylaştı. Barilla Türkiye'nin 2013 yılından günümüze çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşit fırsatlara yönelik birçok programı yürüttüğünü belirten Genel Müdür Murat Koç, "Bu çalışmalar sonucunda kadın çalışanlarımızın müdür ve üstü temsiliyetini yüzde 44'e, daha önce yüzde 10 olan İcra Kurulu’ndaki temsiliyetini ise yüzde 41'e çıkardık" dedi. 

 

Türkiye'de eşitlik ve kapsayıcılık uygulamalarıyla kadın istihdam oranı son 5 yılda yüzde 28'den yüzde 32,8'e yükseldi. KREA M.I.C.E organizasyonuyla bu yıl "Pazarlama 5.0, Sürdürülebilir İş" temasıyla düzenlenen Global Marketing Summit 2022'de iş dünyasında kadın-erkek eşitliği, eşitliğin sağlanması için atılması gereken adımlar ve küresel çapta başarılı örnekler masaya yatırıldı. Bu yıl 200'den fazla konuşmacı, 90 oturum ile gerçekleşen organizasyonda perakende ve tüketici ürünleri sektörlerinde çalışan kadın liderleri destekleyen, üst düzey kadın yöneticilerin sayısını artırmayı ve gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefleyen LEAD Network Türkiye, "Perakende Sektöründeki İyi Uygulamalarla Kapsayıcılık ve Çeşitlilik" panelinde üyelerini bir araya getirdi. 

 

Moderatörlüğünü LEAD Network Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Tchibo Pazarlama ve Ürün Direktörü Ceyda Kaptan’ın yaptığı oturuma, Barilla Türkiye Genel Müdürü Murat Koç, P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Üyesi, Satış Başkanı Gaye Sünerli Narmanlı, La Lorraine Türkiye Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Neslihan Nigiz Ulak konuşmacı olarak katıldı.

 

Türkiye'deki Bolu fabrikası da dahil olmak üzere, dünya çapında toplam 30 tesisinde ürettiği ürünleriyle, her gün 100'ü aşkın ülkede milyonlarca sofraya ulaşan gıda lideri Barilla'nın Türkiye Genel Müdürü Murat Koç, 9 yıldır yürütülen çeşitlilik ve kapsayıcılık programı çerçevesinde; fırsat eşitliği, eşitlikçi politikaları, yürütülen uygulamaları katılımcılarla paylaştı.

 

“CİNSİYETLER ARASI MAAŞ EŞİTLİĞİNİ SAĞLADIK”

Toplumsal cinsiyet farkındalığı programlarını bütünsel bir yaklaşım ile yürüttüklerini belirten Murat Koç, "Erkeklerin domine ettiği bir sektörde kadınları güçlendirmek adına hem çalışan sayısını hem de müdür ve üstü seviyesindeki kadın çalışan sayısını artırma konusunda sektörde örnek ve öncü bir şirket olmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda hedeflerimize ulaşmak adına farklı platformlarla iş birliği yaptık ve bu iş birliklerini genişletmeye devam ediyoruz" dedi.

 

Dünyada kadınların aynı iş için erkeklerden yüzde 20 daha az kazandığı günümüzde, Barilla'nın şirket içerisinde çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşit fırsatlarla ilgili konuları teşvik etmeye kendini adayan çalışanlardan oluşan Hand in Hand (Elele) çalışan kaynak grubunun 'kadın erkek birlikte el ele' diyerek çalıştığını belirten Koç, çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkeleri doğrultusunda çalışanların iş dünyasında karşılaştığı tüm bariyerleri ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirtti. Bu alanda hayata geçirilen önemli inisiyatiflerden birinin "Eşit işe eşit ücret" projesi olduğunu belirten Murat Koç, "Global'de yürütülen, Türkiye'nin de önemli bir parçası olduğu proje kapsamında 2 yıl önce tüm dünyada cinsiyetler arası maaş eşitliğini sağladık. Bu çalışmalarımızın sonucunda, 30 yılı aşkın süredir “kadının yükselişi herkesin yükselişidir” misyonuyla düzenlenen "Catalyst Award" ödülünü kazandık" açıklamasını yaptı.

 

“AMACIMIZ KADIN ÇALIŞANLARIMIZIN KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMELERİ”

Barilla'nın çalışanlarının yanı sıra paydaşlarıyla birlikte çeşitlilik ve kapsayıcılık kültürü yaratma hedefiyle 2 yıl önce 'Kapsayıcı Dil Kılavuzu' hazırladıklarını belirten Barilla Türkiye Genel Müdürü Murat Koç, "Pozitif bir çalışma ortamı yaratmak, şirket içerisindeki dili dönüştürmek ve daha kapsayıcı bir hale getirmek için bir kitapçık hazırladık. Cinsiyet boyutunda bütün temel kavramlar, çalışanların deneyimleri geniş bir kapsamda ele alındı. Ayrımcı, cinsiyetçi söylemler, şakaların olmadığı bir çalışma ortamını hedefleyen bir kitapçık oluşturduk. Yine kadın çalışanların özellikle önünde ciddi engeller oluşturabilen ev içi şiddet konusuna da Sabancı Üniversitesi’nin “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı” projesine dahil olduk ve birlikte çalışarak bir politika oluşturduk. Bu politikayla ev içi şiddet mağduru olan çalışanın iş yaşamında kendini güvende hissetmesi için Barilla'da uygun bir ortam yaratmayı hedefledik. Hem destek mekanizmaları sunuyoruz hem de tüm çalışanlarımızı kapsayan eğitimler düzenliyoruz" dedi.

 

“BEYAZ YAKA KADIN ÇALIŞAN ORANIMIZ YÜZDE 44”

Departmanlardaki çalışan sayısında kadın-erkek eşitliğini sağlamak ve yönetici pozisyonlarındaki kadın sayısını artırma amacıyla son yıllarda önemli uygulamaların hayata geçirildiğine değinen Murat Koç, "Yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında beyaz yaka kadın çalışan oranımız yüzde 33'ten yüzde 44'e çıkarken, müdür ve üstü pozisyonlarda kadın çalışanlarımızın oranı ise yüzde 31'den yüzde 41'e yükseldi. Kadınların iş yaşamına katılımını ve hem terfilerde hem işe alımda sayılarını artırmaya yönelik uygulamaları benimsiyoruz" açıklamasını yaptı.

 

“LİSTEDE 1 KADIN ADAY OLMADAN İŞE ALIM YAPMIYORUZ”

Barilla Türkiye'nin son 3 yıldır özellikle kadın çalışan sayısının az olduğu departmanlarda işe alım süreçlerini kısa listede kadın adaylar bulunana kadar sürecin uzatıldığını belirten Genel Müdür Murat Koç şöyle konuştu; "Bazı pozisyonlarımız 6-7 ay açık kalsa da işe alımlarda kısa listede en az 1 kadın 1 erkek olmadan süreçleri işletmiyoruz. Yürüttüğümüz bu uygulama kapsamında, öncelikle Tedarik Zinciri departmanındaki kadın çalışan sayımızı artırmaya odaklandık. Kadın çalışan oranının yüzde 50’ye yükseldiği bu departmanda, öncelikle beyaz yakada cinsiyet eşitliğini sağladık. Bununla birlikte, Tedarik Zincirinde müdür ve üstü pozisyonlardaki kadın çalışan oranımız da yüzde 25’e yükseldi. Artan bir ivmeyle devam eden çalışmalarımız neticesinde kadın istihdamının artırılması ve özellikle yönetici pozisyonunda kadın sayısının artırılmasıyla sektörde örnek olmayı hedefliyoruz."

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Salt Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni