Harran Üniversitesi’nde, 5 Aralık Dünya Toprak Günü Kutlandı

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, GAP TAEM Müdürlüğü, Türkiye Toprak Bilimi Derneği, ZMO Şanlıurfa Başkanlığı, TEMA Şanlıurfa Şubesi, Kent Konseyi ortak paydaşlığında ‘5 Aralık Dünya Toprak Günü’ etkinlikleri çerçevesinde bir panel düzenledi.

 

Ziraat Fakültesi Hüseyin Apan Konferans salonunda gerçekleşen programa, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu,  Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı yetkilileri, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Abdullah Melik, sivil toplum kuruluş temsilcileri, akademisyenler, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda, Ziraat Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan 5 Aralık Dünya Toprak Gününe özel video gösterimi yapıldı.

 

Programın açış konuşmaları Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Abdullah Melik tarafından gerçekleştirildi.

 

Açış konuşmasında Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu: “Bugün 5 Aralık Dünya Toprak Gününü kutluyoruz. 1927 yılındaki nüfus sayımında Türkiye’de 14 milyon nüfus vardı ve şu anda 84 milyonu geçtik. İnsanlar açlık problemiyle karşı karşıya kaldıkları zaman sorunlar başlamış demektir. Savaşlar başlar, huzur bozulur. Ayağımızın altındaki toprağın kıymetini bilmemiz gerekiyor. Yeterince farkında olamıyoruz bazen. Bu toplantıda bunların önemine değineceğiz. Toplantıya iştirak eden tüm paydaş kurumlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

Su, hava ve toprağın canlılar için vazgeçilmez unsurlar olduğunu, toprağı bileşiğinde tüm bu unsurları barındırdığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik: “Bugün tüm dünya için çok anlamlı bir gün. Çünkü her geçen gün daralan toprak alanımız var. Bunun yanında betonlaşan, her yerde yükselen binalarımız, çoğalan insan nüfusumuz var. Bu nüfusu doyurmamız ve ihtiyaçlarını temin etmemiz gerekiyor. Sürdürülebilir bir yaşam döngüsü adına tüm dünyada daralan toprak alanlarımızı korumalıyız” diye konuştu.

 

Toprağın verimini arttırarak ve üretim yaparak insanlarımızı doyurmak zorunda olduğumuzu söyleyen GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner: “Aşırı sulamalardan dolayı Harran ovasında tahliye kanallarından Suriye’ye gönderdiğimiz topraklarımız, erozyonla kaybolan topraklarımız içimizi sızlatıyor. Aşırı sulama ve erozyonun önüne geçilmesi gerektiği ve bu konuda farkındalık oluşturmamızın zamanının geldiğini düşünüyorum” dedi.

 

Tarımın temel ilkelerinden birisinin düşük maliyetle yüksek verim alabilmek olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Dr. Murat Çakmaklı: “Tarımı, bilimin, ileri teknolojinin yer aldığı şekilde konumlandırmak lazımdır. Kıt kaynağımız olan toprağın kıymetini bilmeliyiz. Kaynağımızı doğru ve etkin bir şekilde kullanmamız çok önemlidir. Bakanlık olarak üniversite ve bağlı kurumlardan elde ettiğimiz verileri, bilgileri çiftçilerle paylaşarak daha sürdürülebilir bir toprak politikası oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 

Açış konuşmalarının ardından ‘5 Aralık Dünya Toprak Günü’ paneline geçildi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Av. Nihat Çiftçi’nin moderatörlüğünü yaptığı panelde, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Türkiye Toprak Bilimi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erhan Akça, TEMA Vakfı İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen birer sunum gerçekleştirdiler.

 

Program anı fotoğrafı ile son buldu.

 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Salt Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni